Чи корисно пити холодний чай: дієтологи дали важливі поради

Також експерти відповіли, скільки потрібно пити такого чаю.

Холодний чай є освіжаючим напоєм, однак варто знати про його переваги та недоліки / фото pexels

Під час літньої спеки ніщо так не освіжає, як холодні напої. Одним із них є холодний чай, які має переваги для здоров’я. Зокрема експерти розповіли для martha stewart, чи впливає температура чаю на його корисні властивості та про переваги цього класичного напою. 

Відомо, що чай сам по собі має багато переваг. 

«Чай — це освіжаючий напій, який має чудовий смак, не містить цукру, натрію чи жиру і не має калорій», — пояснила дієтолог з Pollock Communications Трейсі Олгіті Генслер.

Відео дня

Гідратація

Як зазначила зареєстрована дієтологиня Грейс А. Дероча, справжній чай з кофеїном є гідратуючим напоєм, адже забезпечує організм необхідною рідиною для нормальної роботи. 

«Незалежно від того, гарячий він чи холодний, чай може бути чудовим способом гідратації, особливо для людей, які хочуть смачну альтернативу воді», — запевнила фахівець.

Скільки чаю варто пити

Загалом чай складається з води, тому він сприяє гідратації, однак він повинен доповнювати, а не замінювати воду. Для більшості людей 2-4 чашки несолодкого чаю на день є безпечною та корисною нормою, наголосила Дероча. 

«Достатнє споживання води важливе для підтримання гідратації та об’єму судин, поглинання метаболічного тепла, транспортування поживних речовин і відходів, а також як розчинник для біохімічних реакцій в організмі», — пояснила Генслер.

Користь зеленого чаю

Зазначається, що зелений чай містить найбільше антиоксидантів. 

«Зелений чай, завдяки високому вмісту EGCG, підтримує антиоксиданти, які допомагають зменшити запалення і можуть знизити ризик серцевих захворювань та діабету 2 типу», — зауважила Дероча. (EGCG — це абревіатура від епігалокатехін галат, рослинного флавоноїда, відомого як катехін).

Переваги чорного чаю

Попри те, що чорний чай містить менше катехінів, він також багатий на флавоноїди, які підтримують здоров’я судин та здоровий артеріальний тиск, запевнила дієтолог. 

А як щодо трав’яних чаїв?

«Холодні трав’яні чаї також можуть бути заспокійливим, безкофеїновим варіантом гідратації, що підтримує психічне здоров’я, особливо коли їх подають холодними в теплий день», — наголосила Дероча.

До прикладу, гібіскус є напоєм, який пов’язують з підтримкою здорового артеріального тиску, що є значною перевагою для здоров’я серця. 

«Ромашка багата на флавоноїди і забезпечує м’яке полегшення від стресу, запалення, розладів шлунка та багато іншого», — підкреслила майстер чаю та майстер-купажер в Adagio Teas Синтія Фазекас.

Який чай кращий — холодний чи гарячий?

За словами фахівців, незалежно від того, гарячим чи холодним його вживають, користь від чаю є однаковою. 

«Головне — це спосіб приготування: свіжозаварений і непідсолоджений чай — холодний або гарячий — зберігає всі свої поживні властивості», — запевнила Дероча.

Однак попри те, що холодний чай — це приємний та освіжаючий напій, його надмірне вживання може мати негативний вплив. 

«Деякі чаї містять кофеїн, який у великих кількостях може призвести до порушень сну, прискорення серцебиття або проблем з травленням», — попередила дієтолог. 

Також, за її словами, деякі сполуки, які частіше зустрічаються в чорних чаях, можуть впливати на здоров’я нирок. 

«Завжди проконсультуйтеся зі своїм лікарем, якщо у вас є проблеми з нирками або інші захворювання, які можуть вимагати спеціальних рекомендацій», — порадила Дероча.

Інші поради дієтологів

Раніше дієтологи назвали топ-7 овочів, які містять більше вітаміну C, ніж апельсин. До такого переліку увійшли червоний болгарський перець, броколі, капуста, брюссельська капуста, перець чилі, кольрабі та шпинат.

Також дієтолог назвала найкращу приправу для зниження артеріального тиску. Йдеться про орегано, який багатий на потужні антиоксиданти, що допомагають підтримувати загальний стан здоров’я.

Джерело

Рейтинг
( Пока оценок нет )
PRO-KYIV.in.ua