Чи шкодить картопля фрі здоров’ю — результати нового дослідження

Дослідження показало, що спосіб приготування картоплі має важливе значення.

 Часте вживання картоплі фрі підвищує ризик розвитку діабету / фото: pixabay.com

Картопля в США є популярним овочем й, згідно з даними, в середньому на рік люди в цій країні споживають 22 кг картоплі. Проте, цей овоч не користується такою ж повагою з точки зору поживної цінності, як, наприклад, брюссельська капуста, пише The Washington Post. 

«Картопля давно асоціюється з поганим здоров’ям, незважаючи на те, що вона є в основному здоровою їжею», — сказала молекулярний біолог і почесний професор кафедри харчування, харчових досліджень та громадського здоров’я імені Полетт Годдард в Нью-Йоркському університеті Маріон Нестле. 

У великому дослідженні Гарвардської школи громадського здоров’я ім. Т. Х. Чана, яке було опубліковано цього тижня в журналі BMJ, вчені зазначили, що три порції картоплі фрі на тиждень підвищують на 20% ризик розвитку діабету 2 типу в порівнянні з вживанням менше однієї порції на тиждень. 

Відео дня

При цьому, інші страви з картоплі, як, наприклад, пюре, варена або печена картопля чи чипси — як картопляні, так і кукурудзяні — не пов’язані з підвищеним ризиком розвитку діабету. 

Попередні дослідження також проводилися для встановлення взаємозв’язку між діабетом 2 типу та споживанням картоплі, але, як уточюється, тоді не враховувалося, як готувалася картопля. 

Вказується, що результати нового дослідження підтверджують те, що вже давно кажуть експерти в галузі охорони здоров’я — смажені, надмірно оброблені фаст-фуди не мають бути в раціоні будь-якої людини на регулярній основі. 

Проте, як вказується, це не означає, що картоплю слід взагалі викреслити зі свого раціону.  Головне, як ви її приготуєте. 

Поради щодо харчування

Раніше УНІАН повідомляв, що в Австралії провели дослідження, щоб з’ясувати, чи шкідливо щоденне вживання яєць. Зокрема, чи вживання одного або двох яєць вдень здатне підвищувати рівень холестерину. Виявилося, що насичені жири, а не яйця, є основною причиною підвищення холестерину.

Також ми писали, що дієтологи розповіли, що зелений чай здатний знижувати рівень холестерину. Дослідження показало, що  у людей з діабетом 2 типу і нефропатією, які пили три чашки зеленого чаю на день, спостерігалося зниження загального рівня холестерину.

Джерело

Рейтинг
( Пока оценок нет )
PRO-KYIV.in.ua