Деяким людям слід обмежити споживання оливок.
Дієтологи розповіли про користь оливок / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com
Оливки є невід’ємною частиною середземноморської дієти, тому можна припустити, що вони корисні самі по собі, але чи так це насправді? Дипломована дієтологиня Софі Тротман розповіла The Telegraph, що вони є корисним і смачним варіантом перекусу порівняно з, наприклад, пачкою чипсів, проте все ж таки існують ризики, про які варто знати.
Корисні властивості оливок
1. Повні корисних для серця жирів
Більшість жирів, що містяться в оливках, є мононенасиченими, до того ж близько 74 відсотків із них — це олеїнова кислота, жирна кислота омега-9, що має численні корисні властивості. Одне з досліджень у журналі Nutrients показало, що вона може зменшити запалення і стрес, а також підтримати здоров’я серця.
Відео дня
Інше дослідження, в якому взяли участь 25 000 жінок, які дотримуються середземноморської дієти, показало, що в них знижено ризик серцево-судинних захворювань, що було пов’язано зі сприятливим впливом дієти на запалення, інсулінорезистентність і кров’яний тиск.
«Якщо ви намагаєтеся запобігти діабету другого типу або у вас порушений контроль рівня глюкози в крові, вживання оливок може допомогти в цьому завдяки цим жирам», — пояснює доктор Федеріка Аматі.
2. Корисні для здоров’я кишечника
Оливки багаті на поліфеноли, каже докторка Аматі, які мають антиоксидантну дію, можуть зменшувати запалення і чудово впливають на здоров’я кишківника.
«Вважається, що вони також дуже корисні для неврологічного здоров’я, тобто для мозку і нервової системи», — пояснює доктор Аматі.
Крім поліфенолів, оливки є хорошим джерелом клітковини, яка вкрай важлива для здоров’я кишківника. Достатнє споживання клітковини також допомагає контролювати вагу і знижує ризик серцево-судинних захворювань. Недавні дослідження засвідчили, що вона може чинити когнітивний вплив і на людей, старших за 60 років.
3. Багаті вітамінами і мінералами
Оливки (особливо чорні) багаті на вітамін Е — антиоксидант, який зменшує запалення і захищає серце. «Він також корисний для здоров’я шкіри та імунітету», — пояснює Тротман.
Вони також містять велику кількість кальцію та міді, які вкрай важливі для здоров’я та функціонування нервової системи. Крім того, кальцій необхідний для міцних кісток і зубів, а мідь допомагає організму виробляти енергію і підтримує імунну систему.
Мінуси вживання оливок для здоров’я
Головним каменем спотикання для Тротман є високий вміст солі в оливках. «Їх в’ялять у розсолі, а отже, в них може бути багато натрію. Ми знаємо, що дієта з високим вмістом солі може підвищувати кров’яний тиск», — пояснює вона.
Деякі оливки також можуть містити багато калорій, тому Тротман рекомендує стежити за розміром порцій, особливо якщо ви намагаєтеся схуднути.
Доктор Аматі також радить людям із чутливим кишечником вибирати зелені сорти оливок. «Чорні оливки містять більше біоактивних сполук [таких як поліфеноли], які можуть бути більш дратівливими для чутливого кишечника.
Які оливки корисніші — зелені чи чорні оливки?
Зелені оливки, як правило, збирають до того, як вони повністю дозріють, тоді як чорні оливки повністю дозріють і визріють. Оскільки чорні оливки більш зрілі, вони, як правило, багатші на поліфеноли і, таким чином, мають трохи сильніший протизапальний ефект. Огляд 2020 року в журналі Journal of Nutritional Science показав, що в міру дозрівання оливки вміст жиру в її м’якоті збільшується одночасно зі зменшенням вмісту води, що означає, що чорні різновиди також мають тенденцію бути більш жирними.
«Якби я давала поради клієнту, я б порадила вживати обидва види», — каже Тротман.
Скільки оливок слід з’їдати на день?
Оливки слід вживати в помірних кількостях як частину здорового та різноманітного харчування, каже доктор Аматі: «Вони, як правило, становлять досить невелику частину раціону людей, тому я не надто переймаюся їхнім рівнем натрію та калорійності».
Вона радить людям не турбуватися про кількість, а просто бути уважними до споживання солі та доданого цукру.
Раніше УНІАН розповів, що станеться з вашим організмом, якщо ви кожного дня вживатимете оливкову олію.