Чим підсолодити чай – медом чи цукром: що вибрати, якщо не хочете нашкодити здоров’ю

Хоч мед має науково доведені корисні властивості, проте обидва продукти варто дозувати.

Обидва продукти варто дозувати в раціоні / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Багато хто впевнений, що мед корисніший за цукор. І це справді так, однак не варто думати, що від меду можна отримати лише користь. Як і цукор, його варто дозувати. Про те, чим відрізняються ці два солодкі продукти, пише видання Verywellhealth.

Якщо ви вагаєтеся, який продукт обрати для підсолоджування, пропонуємо вам дізнатися детально, що спільного та відмінного між медом і цукром.

Мед поживніший за білий цукор: він містить невелику кількість білка, вітаміни групи В, вітамін С та мінерали, такі як магній, фосфор і цинк, чого немає в цукрі.

Відео дня

Також у складі меду, особливо в його темних сортах, є антиоксиданти, які сприяють здоров’ю серця та здоровому старінню. 

Читайте також:

Український аналог слова «понарошку»: мовознавиця розкрила, як сказати правильно

Астрологи назвали три місяці, коли народжуються генії

Що відрізняє вас від усіх інших людей: тест на головну рису характеру

Мед містить фруктозу та глюкозу, тоді як білий цукор складається із сахарози. Фруктоза солодша за сахарозу, але має нижчий глікемічний індекс. Як наслідок, мед може бути солодшим на смак, ніж білий цукор, але мати дещо нижчий ГІ. Це сприяє тому, що рівень цукру в крові від меду піднімається повільніше, хоча ця різниця не є разючою. Порівняно з цукром мед має більше калорій та вуглеводів.

Багато хто вважає, що цукор робить їжу та напої смачнішими. Однак він не покращує здоров’я. Тим часом доведено, що мед загоює рани та заспокоює кашель. На відміну від цукру, він також може допомогти боротися із запаленням.

Якщо ви розглядаєте можливість заміни рафінованого цукру медом, пам’ятайте, що його користь для здоров’я може варіюватися. Існує понад 300 різновидів меду, які різняться джерелом нектару та регіоном, і їхній вплив на організм може бути різний.

Про які доведені корисні властивості меду відомо

Захист серця. Існують деякі докази того, що мед може допомогти знизити рівень загального холестерину, холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ або «поганого» холестерину) та тригліцеридів. У цьому плані найкориснішим є мер із конюшини та робінії.

Регулювання рівня цукру в крові. Завдяки нинижчому ГІ, мед не викликає підвищення рівня цукру в крові в такій мірі, як цукор. Однак різниця, ймовірно, мінімальна. Мед ще є вуглеводом і впливатиме на рівень цукру в крові.

Контроль ваги. Деякі клінічні випробування показали, що заміна білого цукру медом може допомогти прискорити втрату ваги у людей з діабетом та без нього.

Загоєння ран. Мед має антибактеріальні властивості. Його дію вивчали при виразках діабетичної стопи, хірургічних розрізах промежини та абсцесів. Він також ефективний проти бактерій, стійких до антибіотиків.

Інфекції верхніх дихальних шляхів у дітей. Гречаний, евкаліптовий, цитрусовий мед, як було показано, зменшують нічний кашель та допомагають контролювати симптоми застуди у дітей.

Застереження при споживанні меду і цукру

Як і цукор, мед слід вживати помірно, оскільки обидва ці продукти доволі калорійні. Споживання надмірної кількості цукру пов’язане з низкою таких хронічних захворювань, як діабет, ожиріння, високий рівень холестерину, серцеві захворювання, карієс, розлади розвитку. Дієтологи радять вживати не більше як 25 г доданого цукру для жінок та 36 г для чоловіків.

Мед не слід давати дітям віком до одного року через ризик ботулізму.

Раніше УНІАН розповідав, як вибрати десерт, коли підвищений цукор у крові. За словами дієтологині Алісси Смолен, потрібно обирати страви, які не викликають різких стрибків цукру у крові, іншими словами, вони повинні містити баланс білків, клітковини та здорових жирів.

Наприклад, вдалим вибором буде полунично-шоколадний грецький йогурт, який є чудовим джерелом білка, жиру і клітковини. А полуниця ще й є джерелом природного цукру. 

Джерело

Рейтинг
( Пока оценок нет )
PRO-KYIV.in.ua