За життя Ентоні Бурден встиг багато розповісти про закулісся ресторанного бізнесу.
Цю рибу бажано «обходити стороною» / колаж УНІАН, фото Wikipedia, ua.depositphotos.com
Одне з багатьох одкровень, яким поділився всесвітньо відомий шеф-кухар Ентоні Бурден у своїх мемуарах про закулісся ресторанного світу під назвою «Кухня наперекосяк» [Kitchen Confidential], — це історія про те, як його постачальник морепродуктів назавжди відмовився їсти рибу-меч у ресторанах після того, що дізнався про неї, працюючи на кухні.
Виявилося, вся справа в тому, що може викликати огиду майже в будь-кого — черви, пише Chowhound.
Чому нам не слід їсти рибу-меч — головне застереження
Меч-риба відома тим, що часто заражена паразитами — особливо аскаридами, круглими черв’яками з родини нематод.
Відео дня
Хоча при правильній термічній обробці вони стають нешкідливими, при вживанні погано приготованої або сирої меч-риби вони можуть становити загрозу. Риба-меч і так не входить до списку риби, яку можна використовувати для суші, тож ви навряд чи зустрінете її у своєму улюбленому японському ресторані.
Однак її іноді використовують у таких стравах, як севіче, адже для нього рекомендується використовувати щільну білу рибу, а не жирну.
Хороша новина в тому, що існують суворі правила: рибу, призначену для вживання в сирому вигляді (наприклад, у суші або севіче), обов’язково заморожують щонайменше на 24 години, і це заморожування вбиває паразитів.
Що варто знати, перш ніж назавжди відмовитися від меч-риби
Хоча думки про черв’яків і паразитів можуть викликати огиду, насправді будь-який живий продукт, який взаємодіє з природним середовищем, може містити якісь організми — і більшість із них нешкідливі.
Риба-меч мешкає в океанах по всьому світу і часто стає мішенню для паразитів (у дикій рибі вони трапляються частіше, ніж у вирощеній на фермах). Це пов’язано з тим, що фермерська риба утримується в контрольованому середовищі, а її корм обробляють антибіотиками, щоб запобігти зараженню.
Таким чином, один зі способів уникнути черв’яків у меч-рибі — це вибирати фермерську, а не дику. Але, на жаль, фермерська риба-меч трапляється вкрай рідко: її і так більш ніж достатньо в природі, тож необхідності в її розведенні майже немає.
Найважливіше, що потрібно пам’ятати під час приготування або вживання меч-риби, — це те, що якщо рибу попередньо заморозити, будь-які можливі паразити загинуть. А якщо ви готуєте свіжу меч-рибу, хороша термічна обробка повністю вирішить проблему.
На щастя, один із найпопулярніших способів приготування соковитої меч-риби — це саме смаження на грилі.
Інші цікаві новини про рибу
Раніше УНІАН повідомляв про 9 видів риби, які, на думку колишнього ресторатора Фреда Декера, не варто купувати. Один із таких — консервований тунець. У багатьох на кухні може бути ця консерва, але дуже важливо завжди дивитися на склад.
Крім того, ми розповідали, що в Україні окремі види риб у річках перебувають на межі зникнення. Головними причинами є зміни клімату та порушення гідрологічного режиму.