Фото з архіву Інтернет-видання «Вечірній Київ»
У XX столітті запуск першої франшизи McDonald’s став ключовим моментом для індустрії швидкого харчування. Відтоді компанія істотно розширилася у понад 170 країнах, ставши одним із найвідоміших світових брендів фастфуду.
15 квітня відзначає свій день McDonald’s — одна з найвідоміших мереж ресторанів швидкого харчування у світі.
Історія цього закладу розпочалася ще у 1940-му році, коли брати Річард і Моріс Мак Дональди заснували перший ресторан у місті Сан-Бернардіно у Каліфорнії. Спочатку це був звичайний заклад, проте у 1948 році вони впровадили нову систему швидкого обслуговування, яка стала основою для успіху компанії.
Фото з архіву інтернет-видання «Вечірній Київ»
У 1954 році Рей Крок, продавець міксерів, побачив перспективу розвитку бізнесу братів і запропонував їм розширити мережу через франчайзинг. Вже наступного року він відкрив перший франчайзинговий ресторан McDonald’s у Дес-Плейнсі, штат Іллінойс, що стало стартом глобальної експансії компанії.
З часом McDonald’s перетворився на міжнародну корпорацію, яка охопила понад 100 країн світу, що стало справжньою глобальною сенсацією у сфері швидкого харчування.
У день МакДональдз розповідає найцікавіші факти про світового лідера фастфуду.
1. Україна стала 102-ю державою, де почала діяти мережа McDonald’s, і шостою серед пострадянських країн, що приєдналися до глобальної франшизи.
Перший в Україні «Макдональдс», Лук’янівка, Київ, 1997 рік. Фото — pastvu.com/Facebook
У перші дні черги до закладу були просто шаленими. Фото з відкритих джерел
Перші відвідувачі закладу відкрили себе гамбургери та інші страви. Фото з відкритих джерел
2. Перший заклад McDonald’s в Україні відкрився 24 травня 1997 року у Києві біля станції метро Лук’янівська. Це була неабияка подія для того часу, а черга до нього була настільки довгою, що трималася майже тиждень після відкриття. За спогадами киян, перші відвідувачі скуповували гамбургери десятками.
3. До кінця травня 1997 року в Києві відкрилися ще три ресторани McDonald’s, один з яких — на Севастопольській площі. Також заклади з’явилися на Хрещатику на Поштовій площі, а згодом і на Троєщині.
Макдональдз на Поштовій площі. Фото з архіву інтернет-видання «Вечірній Київ»
4. Спершу продукти для закладів завозили з-за кордону, зокрема з Угорщини та Польщі.
5. Перші ціни у McDonald’s в Києві: у 1997 році гамбургер коштував близько 2 гривень, Біг-Мак — 5 гривень 60 копійок.
Меню закладу є традиційним для більшості країн, але має акцети на національній кухні. Фото з архіву інтернет-видання «Вечірній Київ»
Фото з архіву інтернет-видання «Вечірній Київ»
6. Меню McDonald’s часто змінюється залежно від гастрономічних уподобань мешканців кожної країни. В Україні бренд також неодноразово вводив локальні позиції, враховуючи вподобання споживачів. Серед таких змін — сезони української кухні, унікальні бургери та спеціальні соуси, які доповнювали класичні страви мережі. Це підкреслює прагнення компанії бути ближчою до місцевої культури
7. Київський McDonald’s поблизу станції метро Вокзальна входить до числа найбільш відвідуваних ресторанів мережі у світі. Завдяки розташуванню поруч із Центральним залізничним вокзалом він щодня приймає тисячі відвідувачів, серед яких як жителі міста, так і пасажири з різних куточків України та світу.
Демонтаж старої будівлі ресторану на Вокзальній площі. Фото: Сніжана Божок
Минулого року стару будівлю McDonald’s на Вокзальній площі в Києві знесли, щоб побудувати новий, сучасніший заклад. Оновлений ресторан відкрився 21 листопада 2024 року після п’яти місяців реконструкції.
Новий McDonald’s став двоповерховим, безбар’єрним та одним із найбільших в Україні. Його площа — 944 м², а всередині облаштовано 193 місця для гостей, ще 88 — на терасі. Заклад отримав сучасний дизайн, автоматичні двері, ліфт та спеціальні зони для людей з інвалідністю.
У вересні 2022 року заклад відновив роботу через доставку Glovo.
8. З початком повномасштабної війни в Україні McDonald’s тимчасово закрив усі свої ресторани з міркувань безпеки. Лише у вересні 2022 року мережа почала поступове відновлення роботи. Спочатку відкрилися три київські заклади, які працювали лише в режимі доставки через сервіс Glovo.
Згодом, ресторани почали приймати гостей у залах, а мережа продовжила розширення, відкривши 21 новий заклад та інвестувавши понад 3,2 млрд грн у розвиток бізнесу в Україні.
9. У січні 2024 року відкрився новий McDonald’s поруч з монументом «Батьківщина-мати» та мостом Патона за адресою бульвар Миколи Міхновського, 33-А. Це 101-й ресторан McDonald’s, який наразі працює в Україні.
Станом на зараз у Україні працює понад 100 ресторанів McDonald’s. Фото з архіву інтернет-видання «Вечірній Київ»
10. Станом на 2025 рік в Україні працюють 109 ресторанів McDonald’s, тоді як 15 закладів у Харкові, Запоріжжі, Миколаєві та Сумах залишаються зачиненими через безпекову ситуацію.
Попри всі труднощі, McDonald’s залишається одним із провідних брендів швидкого харчування в Україні, продовжуючи адаптуватися до змін, підтримувати місцевий ринок і залишатися частиною життя мільйонів українців.
До теми: МакДональдз на Лук’янівці відновив свою роботу після обстрілу.
Тетяна АСАДЧЕВА