Ці морепродукти не залишать вас байдужими.
Білок необхідний для цілої низки метаболічних процесів в організмі / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com
Риба не тільки смачна, а й забезпечує організм легкозасвоюваним білком. Різні морепродукти також є чудовим джерелом важливих поживних речовин.
«Білок необхідний для цілої низки метаболічних процесів в організмі, від зростання і розвитку до відновлення м’язів. Білок також сприяє насиченню і регулюванню рівня цукру в крові під час прийому їжі. Крім того, з віком білок особливо важливий для збереження м’язової маси і сили», — цитує магістра біологічних наук і доктора медичних наук Марісу Мур видання Good Housekeeping.
При цьому сертифікована консультантка з інтуїтивного харчування Лаура Ю зазначила, що білок «підтримує імунну систему і гормональну функцію, а також зберігає здоров’я шкіри і волосся».
Відео дня
Ба більше, нові дослідження показують, що споживання білка в кількості, що відповідає рекомендованій дієтичній нормі Міністерства сільського господарства США (USDA), може сприяти загоєнню ран і прискорювати метаболізм. RDA становить 0,8 г білка на кілограм ваги вашого тіла на день.
«Риба та морепродукти — потужне джерело білка, тому що воно є повноцінним. Це означає, що протеїн дає всі дев’ять незамінних амінокислот, які необхідні організму, але не можуть вироблятися самостійно. Більшість видів морепродуктів нежирні від природи і містять такі корисні речовини, як омега-3 жирні кислоти, вітамін D і йод», — пояснює Ю.
Анчоуси
Білок: 28,9 грама на 100 грамів
«Анчоуси — це варіант з високим вмістом білка, який популярний в азіатських стравах, і вони, безумовно, є основним продуктом на моїй кухні», — каже Ю.
Мідії
Білок: 23,8 грама на 100 грамів
Дослідження показали, що мідії містять фітостероли, які можуть знижувати рівень холестерину, і є хорошим джерелом калію.
Лосось
Білок: 22,3 грама на 100 грамів
«Лосось — чудове джерело омега-3, які, як було доведено, допомагають знизити ризик хронічних запалень і серцевих захворювань. Однак рівень білка в різних сортах лосося варіюється, оскільки в деяких із них вміст жиру вищий, ніж в інших», — пояснює Мур.
Сардини
Білок: 24,6 грама на 100 грамів
«Сардини багаті на омега-3 жирні кислоти. Оскільки вони особливо багаті на омега-3 докозагексаєнову кислоту, або ДГК, сардини можуть також допомогти підтримати здоров’я мозку. Крім того, м’які крихітні кісточки сардин їстівні і містять кальцій і вітамін D, які допомагають підтримувати здоров’я кісток», — каже Мур.
Форель
Білок: 20,5 грама на 100 грамів
«Не така популярна риба, як лосось, стальноголова форель містить не менше білка. У форелі також набагато менше жиру, ніж у лососі. Так, лосось містить 13,4 грама жиру в кожній 100-грамовій порції, а форель — трохи менше 7 грамів. Вона також багата на вітамін D», — каже Мур.
Скумбрія
Білок: 18,6 грама на 100 грамів
Скумбрія не тільки містить багато білка, а й є хорошим джерелом колагену.
«Колаген, що міститься в таких морепродуктах, як скумбрія, має потенційні антивікові властивості, а також сприяє загоєнню ран і здоров’ю кісток», — каже дієтологиня Сью-Еллен Андерсон-Гейнс.
Оселедець
Білок: 18 грамів на 100 грамів.
Оселедець — це маленька рибка, але дуже потужна, коли справа доходить до забезпечення організму необхідним білком.
Тріска
Білок: 16,1 грама на 100 грамів
«Тріска — чудове джерело білка, універсальне, легкодоступне і популярне в ресторанних меню», — каже Мур.
Морські гребінці
Білок: 12,1 грама на 100 грамів
Згідно з останніми дослідженнями, цей ніжний морепродукт багатий на гліцин і аргінін — дві дуже корисні амінокислоти.
«Амінокислоти — це будівельні блоки білка, які допомагають будувати і відновлювати наші клітини і зміцнювати імунну систему», — каже Андерсон-Гейнс.
Консервований тунець
Білок: 29,1 грама на 100 грамів
«Неважливо, в банці або пакеті, в олії або воді, альбакор або жовтоперий тунець — це доступний і високобілковий продукт», — каже Мур.
Раніше УНІАН писав, що шеф-кухарі назвали 10 дешевих риб, які ніколи не варто купувати.