Запам’ятайте грамотні назви страв з яєць в українській мові.
Яєшня чи яєчня правопис / коллаж УНИАН, фото pexels
Страви з яєць — популярний варіант сніданку, з якими ми починаємо день. Правильно називати їх так само важливо, як і готувати. Омлет, скрембл, бовтанка — як не загубитися в морі страв, і чим вони відрізняються? Мовознавиця Лариса Чемерис ексклюзивно для УНІАН розповіла, як правильно: яєчня чи яєшня, і які ще є назви у яєчних страв.
Як українською буде омлет, яєчня і яєшня
За словами мовознавиці, в українській мові є кілька рівнозначних синонімів для такого сніданку.
Слова «яєчня» і «яєшня» — обидва правильні, обидва зафіксовані в українських словниках. Тож сміливо вживайте їх у мовленні. У творах вітчизняних класиків можемо знайти два варіанти:
Відео дня
- Нажарила Катерина яєшні, достала з погреба солоних огірків та баклажанів (Анатолій Шиян).
- В невеличкій чепурній хаті сичала на столі бензинка, а на ній шкварчала яєчня, яку мистецьки вмів пряжити Савченко. (Михайло Коцюбинський).
Щодо омлету, то він, за словами експертки, українською так і буде — «омлет». Варто зазначити, що «омлет» і «болтунья» — це різні страви, які готуються з яєць. Українською «болтунья» — це яєчня-бовтанка.
Як уточнив УНІАН, з точку зору кулінарії відмінність між омлетом і бовтанкою в тому, що в першу страву додають також молоко, бульон, сметану чи інші продукти, а в другій використовують лише яйця. Тож омлет — це саме те, як називається яєчня з молоком. А яєчня-бовтанка в деяких ресторанах називається «скрембл» — ця назва прийшла з англійської мови.
Раніше ми публікували рецепт, який підкорить всіх любителів яєчних страв — пишний омлет з додаванням секретного інгредієнта.
довідка
Лариса Чемерисмовознавиця
Педагогиня, фахівчиня з української мови та літератури, менторка й натхненна реформаторка сучасної освіти.
Має 26 років педагогічного досвіду, працювала вчителькою української мови й літератури. Нині — засновниця онлайн-школи «Моя Мова», яка допомагає сотням учнів з усієї України та за її межами заговорити українською впевнено, грамотно і з любов’ю та поліпшити знання з усіх шкільних предметів.