Розповідаємо, як визначити помел і ступінь обсмаження кави.
Щоб обрати каву, варто звернути увагу на важливі нюанси / фото ua.depositphotos.com
Популярність кави давно б’є всі рекорди. У багатьох кавоманів є вдома джезва, гейзерна кавоварка або зовсім кавомашина. Водночас набагато важливіше правильно вибрати каву, яку в них готуватиметься.
Ми розібралися, що означають значки на пакуванні кави і як вони допомагають у виборі.
Як визначити просмажування кави і помел
Вказується ступінь обсмаження кави на упаковці. Він може бути світлим, середнім і темним. Іноді деякі виробники можуть оцінювати його від 1 до 5, що також спрощує розуміння.
Відео дня
Світлому обсмажуванню властивий яскравий фруктовий смак і помітна кислинка. Середнє характеризується балансом солодкості та кислотності, а ось темне має помітну гіркоту, ноти чорного шоколаду і карамелі з мінімальною кислинкою.
Світлу і середню найкраще брати для фільтра, а середню і темну — для еспресо і всіх напоїв з додаванням молока і вершків.
Ще один важливий нюанс — це дата, коли було проведено обсмажування. Вона також є на упаковці, а якщо її немає — то варто задуматися. Це головний показник свіжості.
Додому краще брати свіжообсмажену каву — це від 7 до 21 дня після обсмажування. Також насичений аромат і смак залишається у зерен до 4-5 тижнів. Через 2-3 місяці кава почне втрачати свої якості, а напій із неї буде посереднім.
Корисно буде знати, як дізнатися помел кави на пачці. Шукайте на упаковці такі слова:
- надтонкий (для еспресо-машин);
- тонкий (для турки);
- середній (для аеропресів, крапельних і гейзерних кавоварок);
- великий (для френч-преса).
Тепер перейдемо до інших важливих нюансів.
Як визначають смак кави
При виборі кави звертайте увагу на регіон і країну походження. Це може мати великий вплив на смак. Як вибрати каву за смаком:
- ягідний, цитрусовий і легкий — Ефіопія;
- горіховий, карамельний, шоколадний і щільний — Бразилія;
- м’яка, фруктова, з балансом солодкості та кислинки — Колумбія;
- ягідний, винний і з яскравою кислинкою — Кенія;
- пряний, землистий і насичений — Індонезія (Ява, Суматра);
Наступний важливий пункт у виборі кави стосується сорту — арабіка чи робуста. Перший — більш витончений, фруктово-ягідний і з кислинкою. Другий — міцний, гіркий, з горіховим смаком і з вищим вмістом кофеїну. Крім того, можна взяти суміш, яка дасть змогу отримати найкраще від обох сортів. Арабіку та робусту змішують у різних пропорціях, що впливає на міцність напою, аромат і смак.
Для бадьорості варто зупинити вибір на робусті або суміші, а ось для фільтра часто беруть арабіку.
Читайте також:
Як ваше дитинство впливає на вас сьогодні: тест на характер із точністю 99%
Бразилія втратила шахту з 64 мільйонами тонн мінералу, що перевершує літій
Чому кіт краде їжу: ветеринар пояснила причину та дала пораду, як це припинити
Іноді на пачці можна побачити «какао», «малина», «жасмин» чи інші слова, що геть збивають з пантелику. Хоча існує ароматизована кава, ці написи стосуються асоціацій, які вловив у зернах дегустатор або обсмажувач. Якщо хочеться солодкого напою, то обирайте пачку з примітками «карамель», «шоколад». А ось «цитруси» і «ягоди» додадуть свіжості. На пачках міцної кави пишуть «прянощі», «чорних шоколад».
Наостанок розглянемо упаковки, в які поміщають зерна. Найкраще вибирати ті, в яких є клапан або зіп-лок. У них максимально зберігається свіжість. Прийнятним варіантом є герметичні пачки без клапана, а ось крафтового паперу або прозорих упаковок варто уникати. Зерна швидко втратять у них аромат.
Дехто може задаватися питанням, що означає колір упаковки кави, проте це глухий кут. Він обумовлений найчастіше тільки дизайном і самим брендом — виробники іноді роблять упаковки в одному стилі, щоб виробити впізнаваність серед покупців.