Цукрова залежність має низку ризиків для здоров’я, серед яких — хвороби серця і діабет.
Залежність від солодкого загрожує хворобами у майбутньому / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com
Цукор може впливати на людський мозок подібно до речовин, які викликають залежність. І хоч у різних людей ознаки цієї залежності проявляються по-різному, однак можна виділити головні з них, пише Verywellhealth.
Лікарка, дієтологиня-нутриціологиня Бріттані Поулсон на шпальтах видання розповіла, що науковці називають такі ознаки цукрової залежності:
• сильна тяга до цукру;
Відео дня
• вживання солодкої їжі або напоїв, навіть коли ви не голодні;
• часте переїдання солодкої їжі;
• відчуття втоми або здуття живота після їди;
• зміни настрою: підвищена дратівливість, депресія, тривога;
• бажання «заїдати» солодким негативні емоції;
• приховування того, що ви їли солодке;
• докладання усіх зусиль, щоб отримати солодке.
Які причини виникнення залежності від цукру
Поулсон пише, що точно невідомо, чому люди стають залежними від цукру, однак є деякі припущення щодо виникнення цієї проблеми.
Дисбаланс. Деякі дослідники вважають, що дисбаланс певних речовин, зокрема серотоніну та амінокислоти триптофан (з якої виробляється серотонін), може сприяти тязі до цукру.
Деякі ліки. Окремі медичні препарати стимулюють відчуття голоду або впливають на рівень цукру в крові, підвищуючи апетит і, можливо, тягу до солодкого.
Звичка. Деякі люди їдять за звичкою, наприклад, завжди з’їдають щось солодке після основного прийому їжі.
Недостатнє харчування. Недостатнє споживання їжі може призвести до відчуття недоїдання, що своєю чергою може викликати тягу до висококалорійної та легкодоступної їжі.
Стрес. Стрес та інші емоції є поширеними тригерами тяги до цукру та іншої заспокійливої їжі.
Недостатній сон. Погана якість сну сприяє підвищеному споживанню оброблених продуктів та продуктів, багатих на цукор.
Які ризики цукрової залежності
За словами лікарки, цукрова залежність має низку ризиків для здоров’я. Це:
• збільшення ваги;
• карієс;
• запалення;
• інсулінорезистентність та діабет другого типу;
• хвороби серця;
• депресія.
Як позбутися залежності від цукру
Якщо без солодощів ви не можете обійтися, особливо якщо їсте їх кілька разів на день, потрібно позбуватися цукрової залежності, стверджує дієтологиня. Вона розповіла, як це зробити?
Пити більше води. Як свідчить дослідження, підтримка водного балансу важлива для загального здоров’я та може допомогти травленню й відчуттю ситості.
Додати більше клітковини і білка в раціон. Клітковина та білок допомагають довше відчувати ситість і стабілізувати рівень цукру в крові.
Вживати корисні жири. Йдеться про жири, що містяться в жирній рибі та горіхах. Вони засвоюються повільніше, ніж цукор, запобігаючи різкому підвищенню рівня цукру в крові та допомагаючи зменшити тягу до їжі.
Налагодити сон. Недосипання може збільшити рівень гормону голоду греліну, водночас обмеживши рівень лептину — гормону , що пригнічує апетит. Недостатній сон також може знизити чутливість до інсуліну.
Регулярно займатися фізичними вправами. Фізична активність допомагає зменшити стрес і підвищити рівень гормонів щастя — ендорфінів.
Уникати солодких напоїв. Зменшення споживання підсолоджених напоїв — простий спосіб зменшити споживання цукру та позбутися порожніх калорій у раціоні. Натомість обирайте воду або інші напої без цукру.
Раніше УНІАН розповідав, що жінка на місяць відмовилася від солодкого і як при цьому змінилося її здоров’я. Журналістка Ліз Хоггард отримала редакційне завдання відмовитися на місяць від цукру й описала свої відчуття. За її словами, через місяць без цукру в неї рівень глюкози у крові нормалізувався. Жінка зауважила, що вона їла більше, ніж раніше, бо додавала до страв білки та жири, але при цьому ваги не набирала.