Експерти запевняють, що не потрібно відмовлятися від десерту при підвищеному рівні цукру, але слід уміти правильно його вибрати.
Дієтологи розповіли, як обрати десерт при підвищеному рівні цукру у крові / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com
Обрати десерт для людей із підвищеним рівнем цукру у крові — це реально, однак потрібно пам’ятати про головні вимоги до нього. Дієтологи стверджують, що у десерті повинні бути збалансовані білки, клітковина та корисні жири, пише EatingWell.
За словами дієтологині Алісси Смолен, потрібно обирати десерти, які не викликають різких стрибків цукру у крові, іншими словами, вони повинні містити баланс білків, клітковини та здорових жирів.
Наприклад, вдалим вибором буде полунично-шоколадний грецький йогурт.
Відео дня
«Звичайний грецький йогурт із цільного молока є чудовим джерелом білка та жиру в поєднанні з багатою на клітковину полуницею, яка є джерелом природного цукру», — каже дієтологиня Джена Браун.
Читайте також:
Чим підживити орхідею: садівник назвав добриво, яке є на кожній кухні
Як проблеми з батьками в дитинстві «ламають» особисте життя: пояснення психолога
«Тест на склянку води»: працівник розповів, як пройти хитру перевірку на співбесіді
Посилаючись на дослідження, вона стверджує, що такі ягоди, як полуниця, можуть покращити рівень цукру в крові та інсуліну після їжі у людей з інсулінорезистентністю або метаболічним синдромом.
Також до цього десерту можна додати горіхи для хрусткості, чим ще більше збагатити продукт клітковиною. Доведено, що волокна в раціоні сприяють кращому контролю рівня цукру, знижують рівень холестерину та запалення, кажуть дієтологи.
Експертка наголосила, що в цьому десерті поєднується білок (йогурт) і вуглеводи (полуниця, шоколад), що дозволяє уникнути різких стрибків рівня глюкози.
Щодо темного шоколаду, то він містить поліфеноли, які, на думку експертів, можуть зменшити інсулінорезистентність.
Дієтологи дали поради, як обрати десерт, якщо ви маєте підвищений рівень цукру у крові. Вони радять поєднувати білки та вуглеводи – це допомагає запобігти різким стрибкам глюкози. Також слід віддавати перевагу десертам із клітковиною, яка стабілізує рівень цукру.
Крім того, потрібно уникати доданого цукру – десерти з простими вуглеводами можуть призвести до стрибків глюкози. А от здорові жири, навпаки, корисні. Наприклад, ті, які є в горіхах чи йогурті, сповільнюють всмоктування цукрів.
Людям із підвищеним рівнем глюкози у крові дієтологи радять пам’ятати про регулярне харчування: пропуск прийомів їжі може спричинити коливання рівня глюкози та втому.
Актуальним є і вживання цільнозернових продуктів: потрібно вибирайте їжу з мінімум 3 г клітковини на порцію.
Крім правильного харчування, не варто забувати про фізичну активність та якісний сон – вони теж впливають на стабільність рівня цукру, нагадують експерти.
Раніше УНІАН розповідав про 5 чаїв для нормалізації рівня цукру в крові. Напої можуть значно впливати на рівень цукру в крові, пороте, з іншого боку, недостатнє споживання рідини може призвести до зневоднення, що також сприяє підвищенню рівня цукру. Чай має безліч корисних властивостей, і поліпшення контролю цукру — одна з них.
Дієтологи порадили діабетиками вживати зелений чай, чорний чай, імбирний чай, чай із куркуми тощо.