Можливо, цей продукт уже є вже у вас вдома.
Нестача клітковини особливо негативно позначається в міру старіння / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com
Продукти, які ви їсте, можуть мати великий вплив на певні аспекти здоров’я, зокрема на здоров’я серця. Дієта — це те, що можна контролювати і змінювати в боротьбі з серцево-судинними захворюваннями.
Видання Parade пише, що Американська асоціація серця (AHA) рекомендує вживати продукти з високим вмістом клітковини як один зі способів дотримуватися дієти, корисної для серця.
«Збільшення споживання клітковини, особливо розчинної, може сприятливо вплинути на здоров’я серця у багатьох відношеннях», — говорить доктор інтервенційний кардіолог Ченг-Хан Чен.
Відео дня
Нестача клітковини особливо негативно позначається в міру старіння, коли ризик серцево-судинних захворювань природним чином збільшується, пояснює доктор Чен.
У зв’язку з цим кардіологи рекомендують вживати вівсянку для збільшення споживання клітковини.
«Овес — це джерело клітковини, яке легко готується і легко засвоюється, яке не навантажує травну систему», — каже директор Центру гіпертонії в Університетській лікарні Нортвелл на Статен-Айленді, доктор Супреті Бехурія.
Одна чашка вівсянки може забезпечити майже 8 грамів клітковини.
Чому клітковина важлива для здоров’я серця
«Клітковина підтримує здоров’я серця, знижуючи рівень ЛПНЩ — «поганого» холестерину», — каже доктор Бехурія.
Високий рівень ЛПНЩ може призвести до накопичення бляшок в артеріях, що збільшує ризик серцевого нападу та інсульту.
Клітковина також допомагає контролювати кров’яний тиск, зазначає доктор Бехурія. Неконтрольований кров’яний тиск може призвести до пошкодження кровоносних судин, що в кінцевому підсумку підвищує ймовірність серцевого нападу, застійної серцевої недостатності та інсульту.
Достатнє споживання клітковини також допомагає контролювати вагу і рівень цукру в крові, «що в сукупності може знизити ризик серцевих захворювань», говорить доктор Чен.
Яка клітковина буває
Клітковина зазвичай ділиться на дві групи: розчинна клітковина і нерозчинна клітковина. Згідно з Національною медичною бібліотекою США, розчинна клітковина взаємодіє з водою, утворюючи в кишечнику гелеподібну речовину. Розчинна клітковина міститься в таких продуктах, як овес і вівсяні пластівці, горох, яблука, цитрусові та багато овочів. Розчинна клітковина особливо відома своїми здібностями знижувати рівень холестерину. Згідно з даними Національної медичної бібліотеки США, деякі види клітковини можуть знижувати ризик серцевих захворювань.
Нерозчинна клітковина — це тип клітковини, який не розчиняється у воді. Згідно з даними Національної медичної бібліотеки США, вона міститься в таких продуктах, як пшеничні висівки, овочі та цільні зерна. Нерозчинна клітковина збільшує об’єм випорожнень і, мабуть, допомагає їжі швидше проходити через шлунок і кишечник.
Джерело: https://vershyna.zakarpattia.ua/