Вибираючи їх, ви ніяк не нашкодите своєму здоров’ю.
Які заморожені продукти можна їсти / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com
Заморожені продукти посідають особливе місце в кулінарії. Практично кожен ними користується. Тут можна знайти практично будь-який вид їжі, включно навіть з готовими стравами.
«Добре укомплектована морозильна камера — ключ до швидкого і здорового харчування», — заявляє дипломований дієтолог Емі Девіс.
Однак не всі заморожені продукти однаково корисні. Одні з них — натуральні та багаті поживними речовинами, тоді як інші містять небажані добавки та надлишкові кількості шкідливих компонентів, пише Real Simple з посиланням на двох дипломованих дієтологів.
Відео дня
«Почніть із вивчення етикетки з поживною цінністю», — радить дипломована дієтологиня та провідна спеціалістка FRESH Communications Кейла Фаррелл.
Технічно заморожені продукти належать до категорії оброблених, але це не завжди означає, що вони ультраперероблені. Фаррелл рекомендує уникати продуктів з високим вмістом натрію, насичених жирів і доданого цукру, оскільки надлишок натрію може підвищити кров’яний тиск. Крім того, велика кількість насичених жирів може призвести до підвищення рівня холестерину, а доданий цукор сприяє запаленню і може призвести до хронічних захворювань, таких як діабет 2 типу і хвороби серця.
Оптимальні показники для корисних заморожених продуктів:
- Натрій: менше 250 мг на порцію (або до 650 мг для готових страв).
- Насичені жири: до 5 г на порцію (або до 10 г для готових страв).
- Доданий цукор: менше 10 г на порцію.
Водночас у складі мають бути у великих кількостях такі корисні компоненти, як клітковина, що покращує травлення, знижує рівень холестерину та підтримує мікрофлору кишківника, білок, що сприяє насиченню, зростанню й відновленню тканин, і ненасичені жири, які зменшують запалення, підтримують здоров’я клітин і знижують рівень холестерину.
7 найкорисніших заморожених продуктів
- Пісні білки — заморожені м’ясо, птиця та морепродукти, які не втрачають поживної цінності.
- Суміші заморожених овочів теж зберігають поживні речовини й антиоксиданти, оскільки заморожуються в момент найбільшої зрілості.
- Цільнозернові продукти — це зручний і корисний варіант складних вуглеводів (заморожений рис, кіноа, булгур, гречка).
- Суміші заморожених фруктів — вони зберігають вітаміни, мінерали та клітковину, а також ідеально підходять для смузі та десертів.
- Кістковий бульйон, оскільки він багатий на білок, колаген, залізо, вітаміни групи B і цинк. Головне правило — стежте за рівнем натрію.
- Повноцінні заморожені страви — продукти з високим вмістом білка і клітковини та з мінімумом насичених жирів, солі й цукру.
- Корисні десерти — менш калорійні солодощі з низьким вмістом цукру (фруктові десерти, десерти на основі грецького йогурту або темного шоколаду).
Раніше УНІАН повідомляв, що миття голови в перукарні може спровокувати інсульт. «Дослідження свідчать, що сидіння під незручним кутом біля мийок, які використовуються для миття волосся в багатьох салонах, може спричинити біль у шиї, травми та — у дуже рідкісних випадках — навіть інсульт, який загрожує життю», — ідеться в матеріалі.