Професорка впевнена, що існує тісний зв’язок між функцією мозку та тим, що людина їсть.
Розповсюджені в нашому раціоні продукти можуть впливати на роботу мозку / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com
Вживання продуктів, що містять глютен, може бути пов’язане з низкою психічних симптомів, вважає професорка психіатрії з дослідження психічних захворювань у Медичній школі Університету Меріленду Діанна Л. Келлі. Про це пише The Telegraph.
Цю гіпотезу вона висунула, коли проаналізувала дані про солдатів часів Другої світової війни і дізналася, що під час дефіциту пшениці кількість госпіталізацій із психічними розладами зменшувалася.
Потім Келлі з колегами розглянули роботу психіатра Кертіса Дохана 1970-х років, який розповів про випадки одужання людей від шизофренії на безпшеничній дієті. Також, за його свідченнями, на островах Папуа-Нової Гвінеї, де пшениця відсутня в раціоні, шизофренія практично відсутня порівняно з її поширеністю серед населення в інших місцях, де вживають пшеницю.
Відео дня
Згодом Келлі провела велике клінічне дослідження з антитілами, що виробляє організм у відповідь на глютен. І вона виявила дуже високий рівень антитіл до глютену в організмі людей, хворих на шизофренію.
Читайте також:
Як чай улун допомагає при схудненні: експерти розкрили 7 чудодійних властивостей
«Птах» ядерної ери: що сталось з бомбардувальником, який зруйнував Хіросіму
Секрет сильного лідера від Стіва Джобса: засновник Apple використав лише 3 слова
Усі ці висновки висновки змусили професорку думати, що існує тісний зв’язок між функцією мозку та людьми з чутливістю до глютену. Вона навіть написала у співавторстві книгу «Звільніть свій мозок від зерна».
Глютен — це група білків, що міститься в пшениці, ячмені та житі — злаках, з яких виробляють хліб, макарони, випічку. У людей із чутливістю до глютену імунітет сприймає його як чужорідне тіло, що призводить до запалення. Його реакція запускає викид антитіл до гліадину — білка глютену, який шкодить слизовій кишечника та сприяє розвитку «дірок у кишківнику».
Унаслідок цього антитіла потрапляють у кров, а далі — до мозку, де можуть викликати «туман в голові», втому, емоційну нестабільність, тривожність, зміни настрою, галюцинації або навіть судомні напади, стійкі до медикаментів.
У деяких людей антитіла до специфічного білкового фрагмента гліадину пересікаються з аналогічними рецепторами в мозку і, можливо, викликають аутоімунну реакцію, коли організм атакує тканини мозку.
Депресія та тривожні розлади можуть також виникати через інший механізм: кишечник виробляє до 95% серотоніну — нейромедіатора, що регулює настрій, а його синтез залежить від мікробіому. У людей із запаленням кишківника (включно через глютен) баланс мікробів порушується, й серотонін пригнічується.
Хоч не всі із психічними або неврологічними симптомами чутливі до глютену, Келлі підкреслює, що дедалі більше досліджень підтверджують запальний компонент у розладів, і для частини людей глютен може бути винуватцем.
Найпоширеніші скарги пацієнтів — це мозковий туман, тривожність, депресивний стан, головний біль чи мігрень, біль у суглобах. У людей із СДУГ (синдром дефіциту уваги та гіперактивності) або шизофренією також частіше виявляють целіакію або нецеліакальну глютенову чутливість.
Дослідження показує, що до 30% пацієнтів із шизофренією мають антитіла до гліадину, тобто реагують на пшеницю імунною відповіддю. Багато хто з них полегшення стану відчув уже через 3 тижні після виключення глютену.
Перш ніж змінювати дієту Келлі радить проконсультуватися з лікарем чи дієтологом, оскільки багато продуктів з глютеном збагачені фолієвою кислотою та іншими важливими нутрієнтами.
Раніше УНІАН розповідав, що буде, якщо їсти білий хліб щодня. Дієтологиня Еллісон Брігам зазначила, що насамперед цей продукт, який швидко перетравлюється, є простим джерелом вуглеводів і може викликати стрибок цукру в крові, а потім його падіння. Також низький вміст клітковини в білому хлібі може призвести до відчуття голоду вже незабаром після його вживання.