Розчинна проти заварної: ось яка кава корисніша насправді

Ми розібралися, у чому різниця між розчинною і заварною кавою в питанні впливу на здоров’я.

Що шкідливіше — натуральна кава чи розчинна / фото ua.depositphotos.com

Любителі кавового напою постійно сперечаються, що краще — натуральна кава чи розчинна. Для першої категорії є лише один спосіб, як правильно і смачно заварити каву, а суміш для швидкого приготування вони категорично не визнають. Друга категорія цінує розчинний продукт за дешевизну і зручність, навіть якщо доведеться пожертвувати смаком.

Якщо вас цікавить не тільки смак, а й користь напою, то варто прислухатися до думки лікарів. Ми розібралися, яка кава корисніша — розчинна чи мелена, і де більше цінних мікроелементів.

У якому вигляді кава найкорисніша

Видання EatingWell проаналізувало кілька наукових публікацій, щоб вирішити, яка кава краща — розчинна чи заварна. Як виявилося, обидва види напою мають свої переваги.

Відео дня

Розчинну каву виготовляють двома способами: високотемпературним (випаровують до появи кристалів) і низькотемпературним (дроблять, заморожують і сублімують під вакуумом).

Загалом за властивостями заварний напій не дуже відрізняється від розчинного. Користь кави будь-якого виду доведена — профілактика хвороб серця, печінки та мозку, поліпшення концентрації, полегшення головного болю. Кавові зерна багаті мікроелементами і вітамінами.

Учені назвали відмінності розчинної кави від натуральної. У такому напої трохи менше антиоксидантів. Також у ньому більше акриламіду, який багато людей вважають канцерогеном. Однак, по-перше, ця речовина є в багатьох інших стравах, наприклад, випічці та смаженій картоплі. По-друге, прямий зв’язок між акриламідом та онкологією не доведено.

Читайте також:

Що їсти на вечерю для схуднення: дієтологи назвали 5 найкращих продуктів

Як залишатися здоровими після 50 років: названо 6 ранкових звичок для жінок

Уповільнює старіння: дієтолог назвала чай №1 для довголіття

Розчинна кава містить менше кофеїну, ніж натуральна. Ось чому їй надають перевагу люди з поганою переносимістю кофеїну або підвищеним тиском. Однак якщо вам важливо добре підбадьоритися, то краще випити напій із мелених зерен.

Також у суперечках про те, що краще, мелена кава чи розчинна, кавомани нерідко згадують про смак. Під час обробки зерна втрачають частину олії, тому кава швидкого приготування здається нам кислішою. Чи смачніший такий напій — кожен вирішує сам.

Таким чином, головними причинами, чому потрібно відмовитися від розчинної кави, є знижений вміст кофеїну та антиоксидантів. Загалом же такий напій не шкідливіший за звичайний. Вчені з Європейського журналу кардіології рекомендують вживати по 2-3 чашки на день (незалежно від способу приготування) для профілактики серцево-судинних хвороб і більшої тривалості життя. Звісно, якщо тільки у вас немає індивідуальної непереносимості кофеїну.

Джерело

Рейтинг
( Пока оценок нет )
PRO-KYIV.in.ua