Дозрівання бананів пришвидшує етилен, який вони виділяють, тому вироблення цього газу треба регулювати.
Дозрівання бананів можна сповільнити / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com
Банани – улюблений для багатьох фрукт, але його недолік у тому, що вже через кілька днів після покупки він стає коричневим і м’яким. Проте існують секрети, які допоможуть зберігати банани свіжими довше. Їх розкрило видання Mirror.
Експертка з питань харчування Моллі пояснила, що банани починають псуватися одразу після збору врожаю.
«Банани збирають за два тижні до того, як вони прибудуть до вашого продуктового магазину. Їх відправляють в охолоджувальних контейнерах, призначених для контролю кількості етилену, який впливає на банани. Після того, як товар прибуде, його зберігають у спеціальних камерах для дозрівання на складі, а потім відправляють у рефрижераторних вантажівках до місцевого продуктового магазину», — зазначила вона.
Відео дня
Молі розповіла, як можна продовжити термін зберігання бананів на 7-15 днів. Вона назвала три способи.
Читайте також:
Чарівний засіб: 14 рослин, які відлякують комарів
Чому варто їсти більше картоплі: дієтологи назвали незаперечні переваги овоча
Чому потрібно їсти ківі зі шкіркою: цікавий факт, про який мало хто знає
1. Загорніть плодоніжки у плівку
Банани ніколи не слід тримати у вазі з іншими фруктами — це одне з найгірших місць для їх зберігання. Справа у тому, що всі фрукти виробляють етилен, який прискорює процес дозрівання. І коли банани лежать вкупі з іншими фруктами, етилену виділяється дуже багато – і банани достигають дуже швидко.
Щоб зупинити вироблення етилену і запобігти його впливу на продукт, плодоніжки бананів потрібно обгорнути у харчову плівку, фольгу або папір та зберігати їх окремо від інших фруктів.
2. Покладіть банани на решітку або підвісьте їх
Один зі способів зберегти банани свіжими – роз’єднати їх і покласти на решітку чи підвісити, завдяки чому зменшиться кількість етилену навколо фрукта.
«Етилен важчий за повітря. Якщо підняти банани з підставки, етилен менше контактуватиме з плодами, тому вони дозріватимуть повільніше», — запевнила Моллі.
Крім того, коли банани з’єднані, існує більший ризик, що вони помнуться, що також може призвести до їх швидкого псування.
3. Зберігайте банани в холодильнику
Існує поширена помилкова думка, що банани ніколи не слід зберігати в холодильнику, оскільки їхня шкірка стає чорною. Але важливо знати, що при цьому фрукти всередині залишаться свіжими, попри свій непривабливий вигляд.
«Оскільки банани зберігаються в холодильнику протягом усієї своєї тривалої подорожі до продуктового магазину, логічно, що якщо помістити їх у домашній холодильник — вони довше збережуться зеленими. Однак ваш домашній холодильник набагато холодніший, ніж холодильна камера, яка використовується для транспортування фруктів та овочів. Холод пошкодить бананову шкірку, через що вона стане коричневою, але банан всередині залишиться свіжий», — пояснила експертка.
Раніше УНІАН розповідав, чи можна їсти коричневі банани, а коли їх краще викинути. Ці перестиглі фрукти є здоровим джерелом тих самих вітамінів і мінералів, що й жовті, запевнила сертифікована лікарка Сюзанна Фішер. Коричневі банани більш стиглі та м’які, ніж жовті, а також вони солодші, тому їх частіше використовують у випічці та інших рецептах, ніж вживають як самостійний перекус. Невеликі коричневі плями на шкірці — ознака того, що крохмаль у плодах перетворився на цукор, який робить банани солодшими й ароматнішими.
Однак що стиглішими стають банани, то вищий ризик того, що на них можуть бути бактерії. Якщо на фрукті є цвіль, він пахне гниллю або має темний коліс всередині – його вживати не потрібно.