Ніколи не маринуйте помідори з такими ознаками, інакше загубите заготовки.
Які помідори не підходять для консервації / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay
В Україні настав період приготування зимових заготовок. Дуже смачна консервація виходить із помідорів, але до вибору овочів потрібно підходити з розумом. Деякі томати не підходять для закруток і можуть викликати серйозне отруєння.
Які помідори не підходять для консервування
Щоб соління довго зберігалися і не псувалися, всередині банки не повинно бути бактерій. При порушенні цих правил закуски можуть забродити і вибухнути. Якщо знати, які помідори не можна консервувати, то ємності простоять цілими багато місяців.
Для засолювання заборонено використовувати будь-які томати з тріщинами, темними плямами, пошкодженнями. Навіть невелика плямочка містить хвороботворні організми, що спричиняють бродіння маринаду і вибух банок. Перед маринуванням обов’язково вимийте овочі та зелень, а також простерилізуйте самі ємності.
Відео дня
Чи можна консервувати помідори, які ще зелені
Багато людей квасять і маринують плоди незрілими, вважаючи, що так смачніше. Зелені помідори дійсно є популярною закускою, але також можуть бути небезпечними. У незрілих овочах міститься небезпечна для організму отрута соланін. Під час дозрівання рівень токсину знижується, тому готувати можна тільки близькі до стиглості томати.
Читайте також:
Яку сіль не можна використовувати для консервування: все «позриває»
Пікантні кабачки з кетчупом на зиму: без стерилізації та клопоту
Смачні консервовані помідори: прості рецепти на зиму
Щоб не отруїтися, запам’ятайте, які помідори підходять для консервації — це майже стиглі плоди, що досягли максимального розміру і скоро почнуть червоніти. Якщо ж овочі дрібні, щільні, з’явилися на гілці менше двох тижнів тому, то закривати їх не варто. А також не можна їсти томати, які гірчать — їх замаринували занадто молодими, а отже концентрація соланіну може бути небезпечною.
Щоб закуска точно була смачною, приготуйте квашені помідори за нашим рецептом.