Паски спекли, а потім прикрашали. Фото: фейсбук-сторінка Юлії Свириденко
Його провів Євген Клопотенко. Участь взяли посли іноземних держав.
У Києві відбувся майстер-клас із випікання пасок у межах проєкту «Soul of Soil 2.0» (у перекладі з англійської «Душа землі»).
Його провів Євген Клопотенко, а участь взяла Перший віце-прем’єр-міністр України — Міністр економіки Юлія Свириденко, а також посли іноземних держав. Загалом у першому майстер-класі взяли участь 35 гостей. Про це повідомляє Урядовий портал.
«Цим проєктом ми хочемо привернути увагу до проблеми забруднення українських земель вибухонебезпечними предметами. Зараз Україна найбільш забруднена мінами країна світу — 139 тис. км² є потенційно замінованими. Мета цієї ініціативи — показати світові справжню ціну українського хліба», — зазначила Перший віце-премʼєр-міністр України — Міністр економіки Юлія Свириденко.
Юлія Свириденко взяла участь у майстер-класі. Фото: фейсбук-сторінка Юлії Свириденко
Вона також розповіла, що пшеницю для проєкту «Soul of Soil 2.0» виростив фермер Олексій Руденко разом із племінниками в Малій Олександрівці та інших селах Херсонщини й Миколаївщини, де сапери розмінували 1800 га. Загалом в Україні вже повернули до використання 35 тисяч квадратних кілометрів землі.
Подібні майстер-класи з випікання пасок відбудуться ще у пʼяти великих містах України. Захід підтримують українські шеф-кухарі: Леонід Малюга у Львові, Андрій Ворона у Дніпрі, Олександр Цепковський у Харкові, Ігор Зражевський в Одесі, Георгій Асірян та Юлія Хізніченко у Миколаєві.
Випікання пасок із борошна з розмінованих полів деокупованої Херсонщини — лише частина проєкту «Soul of Soil 2.0», який є спільною ініціативою Міністерства економіки України, Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні та торговельної мережі «Сільпо».
Нагадаємо, від початку повномасштабного вторгнення на деокупованих територіях через вибухонебезпечні залишки війни постраждали 1158 мирних жителів, 335 з яких загинули. Серед загиблих — 18 дітей.
Наталка МАРКІВ