З нашої статті ви дізнаєтеся все про те, які є різновиди дріжджів, і як правильно ними користуватися.
Як правильно користуватися дріжджами / фото ua.depositphotos.com
Дріжджі можуть бути як помічником кулінара, так і зіпсувати страву. Що таке дріжджі? Це одноклітинні гриби, які починають швидко розмножуватися при контакті з рідиною і викликають процес бродіння, за рахунок якого тісто піднімається.
Якщо знати, чим відрізняються різні види дріждів і як правильно їх використовувати, то будь-яка дріжджова випічка буде вдалою. Раніше УНІАН публікував ідеальний рецепт дріжджового тіста, а зараз докладніше поговоримо про його головний компонент.
Які бувають види дріжджів
Існує кілька різновидів дріжджів — кожен з них має свої особливості.
Відео дня
- Пресовані дріжджі — найпопулярніший і улюблений у пекарів вид дріжджів. Їх також називають живими або свіжими дріжджами. З ними випічка виходить пишною і м’якою, а тісто швидко піднімається. Пресовані дріжджі потрібно розчинити у воді, щоб вони почали розмножуватися. У фірмовій упаковці пресовані дріжджі зберігаються близько 12 днів, а у відкритому — всього пару днів.
- Сухі дріжджі також називають активними. Часто використовуються при випічці хліба. Їх можна додавати до борошна або інших сухих інгредієнтів, не розводячи у воді. Сухі дріжджі зберігаються набагато довше — до 2 років в закритій упаковці. Але тісто з ними виходить не таким пишним і ароматним.
- Швидкорозчинні дріжджі — це різновид сухих дріжджів з особливо дрібними гранулами. Вони зручні тим, що з них не потрібно заздалегідь робити опару. Просто замісіть ці дріжджі прямо в тісто і залиште тісто підніматися. Швидкорозчинні дріжджі надають тісту легкість, приємний аромат і рум’яну скоринку.
- Пивні та винні дріжджі використовуються для виготовлення однойменних напоїв, а також квасу. У випічку їх зазвичай не додають через специфічний смак.
Незалежно від обраного виду дріжджів, обов’язково перевірте їхній термін придатності перед покупкою. Після закінчення терміну придатності дріжджі «вмирають» і не дають ніякого ефекту при випічці.
Як правильно користуватися дріжджами у випічці
При готуванні дріжджового тіста дотримуйтеся наступних правил.
Як ще використовувати дріжджі в кулінарії окрім випічки
Дріжджами можна загустити суп або соус — достатньо буквально щіпки продукту. Також дріжджі можна додавати в кислі супи, розсольник, зелений борщ. Для цього дріжджі спочатку обсмажують з цибулею і морквою, а потім додають в суп.